Man blir som man umgås!

Jag vet att det för många som följer LCHF kan vara lite knepigt att äta borta, både på restaurang och hos bekanta. Därför tänkte jag skriva lite mer om hur jag tänker när jag äter tillsammans med vänner och bekanta som inte följer LCHF. Om vi äter hos mig är det enkelt. Jag bjuder på något som alla gillar helt enkelt. Ibland är hela målet LCHF-vänligt och ibland serverar jag pasta, potatis eller liknande. Det viktigaste är att vi alla kan umgås och äta gott tillsammans.

Vänner som inte äter LCHF

I början när jag åt LCHF tyckte jag att det var lite jobbigt att äta med andra, både hemma och när jag var iväg. Framför allt när jag var bortbjuden till andra. Det kändes så dumt att börja ställa krav på vad de skulle laga när de var snälla och bjöd, så jag satt där och petade i min paj eller vad det nu var. Det gick nästan så långt att jag började undvika vissa situationer och vänner. Det låter hemskt men jag kände mig så obekväm. Det fungerar ju dock inte i längden. Jag menar, vem vill sluta umgås med sin bästis för att hon äter potatis? Jag löste det dock ganska snabbt med att börja bjuda in till middag oftare själv. Då kan jag laga sådant som alla kan äta av. Dessutom kunde mina vänner då lära sig mer om hur jag äter och hur enkelt man kan anpassa maten. Nu för tiden får jag alltid LCHF-vänlig mat om jag är bortbjuden till vänner. Ett enkelt tips när man äter tillsammans, LCHF-ätare och de som inte är det, är att göra mat som serveras separat. Istället för till exempel en pastagratäng med oxfilé kan man servera pasta, oxfilé, en god sås och sallad. Tacos istället för pizza. Jag tror ni förstår poängen. Så kan alla ta av det som passar deras diet och livsstil.

Mina LCHF-vänner

Ett annat tips är givetvis att utöka sin bekantskapskrets. Sedan jag började med LCHF har jag lärt känna många nya vänner. Det är perfekt att ha någon att byta recept och andra tips med. Dessutom vet man att man alltid får god LCHF-mat när man kommer på besök. De flesta av mina LCHF-vänner har jag faktiskt lärt känna över internet. LCHF-grupper på facebook, instagram och bloggar framför allt. Sen kan jag också stolt meddela att jag även fått några nya LCHF-vänner genom att omvandla ett par gamla vänner. Jag skulle dock aldrig tvinga på någon en diet eller prata för mycket om min egen. Det är helt enkelt kompisar som sett hur bra jag börjat må och framför allt smakat på hur god mat jag äter. Svårare än så är det inte.