Går det att lindra artros med rätt kost?

Många har problem med artros och lider av svår smärta på grund av detta. Få vet däremot att det faktiskt går att påverka symptomen med hjälp av rätt kost. Vill du veta mer om artros, så finns det mängder av matnyttig information på artros.org – ta dig en titt där!

Viktiga nyckelord

Det finns ett nyckelord när det kommer till kost som kan hjälpa vid artros, och det är antiinflammatorisk kost. Det finns nämligen studier som visar att mejeriprodukter, gluten och socker kan skapa ett överaktivt immunförsvar, vilket gör att risken för kronisk inflammation ökar. Äter du rätt, så kan du motverka detta!

Kost och träning

Det finns forskare som menar att tarmflorans kvalitet har samband med smärta i lederna, en smärta du kan läsa mer om här. Detta på grund av att mellan 70-80 procent av immunförsvaret befinner sig i tarmarna. Förutom redan nämnda socker, spannmål och mejeriprodukter ska du också undvika processad mat för att få bättre leder.

Det kan också vara bra att undvika att äta mat med för mycket av majsolja, solrosolja och margarin i. Dessa ingredienser innehåller mycket Omega 6, ett ämne som är inflammatoriskt. Det är också viktigt att försöka med någon typ av regelbunden träning. Läs här hur du kan motverka artros på ett långsiktigt plan.

Frukt och grönt ger bra ämnen

Gurkmeja är ett välbeprövat tips för alla som har problem med artros. Det är en krydda som har lite smak men ger en fantastisk färg åt matlagningen – förutom att det är starkt antiinflammatoriskt. Omega 3 är också ett bra ämne, som kan tas som kosttillskott om du inte får dig det i den vanliga kosten.

Probiotika

I övrigt är probiotika en trend som har god potential även mot artros. Det är också, kanske minst förvånande av alla tips, bra att äta mycket frukt och grönt. Över jord-växande grönsaker brukar ges som tips, och mycket frön, bär, nötter och frukt. En varierad kost med mycket olika typer av näringsämnen, med andra ord.