LCHF-recept till julen

Julen kan vara en jobbig tid när man äter LCHF, framför allt det första året. Det skulle vara en sak om det bara var julafton, men hela december är fylld av frestelser. Glöggfester, adventsfiranden och julfika på jobbet. Överallt är det tomtegröt, potatis, glögg och knäck. Det är svårt att motstå för många men med lite vilja så går det. Det finns dessutom en hel del på julbordet som går att äta även för den som följer LCHF. Ägg, ostar, köttbullar, korv av god kvalitet, köttbullar, skinka och brysselkål är sådant som brukar finnas med på de flesta julbord och som jag brukar fylla min tallrik med. Jag brukar dessutom se till att ta med mig några av mina LCHF-favoriter som går hem hos de flesta, oavsett diet. Här nedan kan ni hitta recepten till tre av mina absoluta måsten inför julhelgen. Både sillen och ischokladen brukar jag passa på att göra en ordentlig sats av och ge bort i present. Häll upp i en fin glasburk och knyt ett vackert, juligt band runt. Det uppskattas lika mycket varje gång. De här recepten passar bäst för den som inte äter jättestrikt LCHF, då de ändå innehåller en del kolhydrater, främst på grund av mejeriprodukter.

LCHF-recept till julen

Janssons frestelse på blomkål

 • 2 burkar ansjovis
 • 0,5 kg blomkål (jag brukar ta fryst)
 • 100 g färskost
 • 1,5 dl creme fraiche
 • 1 dl grädde
 • Lite salt och peppar
 • Ost
 • 1-2 gula lökar beroende på smak

Gör så här: Skiva löken i tunna skivor och stek tills den blir mjuk. Skiva blomkålen tunt och lägg ungefär hälften i formen. Lägg lök och ansjovis uppepå och lägg sedan på resten av blomkålen. Blanda grädde, färskost och creme fraiche och lägg överst. Salta och peppra efter behag. Lägg på osten och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, tills osten fått en fin färg. Mums!

LCHF-currysill

 • 1 burk sill, skuren i bitar
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 dl majonnäs
 • 1 finhackad rödlök
 • Salt, peppar & curry

Gör såhär: Börja med att blanda allt utom sillen. Tillsätt sedan sillen, lägg allt i en burk och ställ kallt. Den blir godast dagen efter. Det här är ett jättebra basrecept där man kan byta ut curryn med andra goda smaker, till exempel dill eller lingon. Bara fantasin sätter gränser!

LCHF-ischoklad

Det här är det enklaste receptet någonsin. Testa!

 • 100 g mörk choklad (70 %)
 • 50 g kokosolja (med smak eller inte kan du välja själv)

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med kokosoljan. Häll i formar direkt och ställ kallt. Även detta recept går att variera. Testa till exempel att tillsätta pepparkakskrydda eller apelsinskal (min favorit). Hur gott är det inte med apelsinchoklad på julen? Så gott och juligt!