Thess’ LCHF-knep

Består av att äta sig smalare och friskare, äta mat som mättar och som inte lämnar en med hunger. Någon har kallat det njutmetoden så kan det finnas någon bättre bantningsmetod? Inte enligt mig i vart fall då jag har lyckats ganska bra, mår bättre, känner mig friskare och äter gott. Följer man råden mycket noggrant så blir det resultat, det kan jag nästan garantera. LCHF är en förkortning av Low Carb, High Fat och innebär att minska sitt intag av kolhydrater drastiskt för att istället äta en högre andel fett. Låter det tokigt, det tyckte i alla fall jag först. Men vad tusan, har man provat allt annat så …

Så här går det till

Thess' LCHF-knepVad du kan äta är

Kött, kyckling, fisk och ägg. Grönsaker som växer ovan jord som exempelvis blomkål och broccoli samt naturens eget fett, exempelvis smör. Använd riktig grädde, äkta smör – inte margarin, Crème fraiche, mjölk och ost i matlagningen.

Undvik

Pasta, ris, majs, potatis och andra produkter som är stärkelserika. Var ytterligt sparsam med socker (visst kan man dricka kaffe eller te utan socker?) Och drick inte läsk eller light-dryck. Köp inte varor med nyckelhål eller andra fettreducerade varor. Drick inte alkohol, ät inte kakor, kex eller godis. Bred inte Flora eller Lätta eller liknande på mackan. Ät helst inga charkprodukter eller annan processad mat. Även frukt med hög sockerhalt bör undvikas likväl som fruktjuicer.

Hur mycket kan man äta?

Ät bara när du verkligen är hungrig. Ät dig inte proppmätt men du skall heller inte känna dig hungrig när måltiden avslutas. Lämna kvar mat när du känner dig lagom mätt.

Vad måste man hålla reda på?

Glöm bort att räkna kalorier eller att väga ingredienser.

Bara läs på vad olika produkter har för kolhydratvärde. Undvik dem med höga värden.

För en del personer behövs viss anpassning

Om du tar insulin, om du får medicin mot högt blodtryck eller om du ammar. Då bör du ta in extra instruktioner som du finner på nätet.

Dessutom

Ett index till tabell för kolhydrater hittar du på internet, bara googla eller yahooa, bingla på kolhydrattabell. Men förleds inte av att alkohol innehåller lite kolhydrater, med sprit och vin får man mycket annan energi och alla vet ju hur en ölmage uppkommer. Att motionera tillsammans med LCHF är inte fel. Man mår ännu bättre med motion och ett eller ett par gympass per vecka.